06-1418 0423

Praktijk voor relatie- en gezinstherapie

  • slideshow
  • slideshow

Hoe ziet een relatiehersteltraject eruit?

Praktijk Wijsamen heeft een groepstraject ontwikkeld waarbinnen jullie werken aan je relatie. Het traject bestaat uit acht sessies die een mix bevatten van wetenschappelijk onderbouwde theorie en praktische oefeningen. Elke sessie staat er een stap in relatieherstel centraal.

Stap 1 Leer te luisteren

Luisteren is meer dan horen wat de ander zegt. Het is proberen te begrijpen wát je partner ten diepste bedoelt en beweegt. Met simpele technieken leer je om communicatieproblemen te doorbreken en op een dieper niveau met elkaar te praten.

Stap 2 Ken je verleden

Iedereen stapt met bagage een relatie in. En door de jaren heen vormen de ervaringen je. Ontdek hoe je reageert als iets dichtbij komt, welke diepe overtuigingen je hebt en welke patronen er in jouw gedrag zijn ontstaan.

Stap 3 Begrijp je hersens

Relatieproblemen draaien om meer dan hormonen en emoties. Er gebeurt iets in je hersenen. Het goede nieuws is dat je de baas van je brein bent. En dat je kunt leren om instinctieve, destructieve acties of reacties te veranderen in bewust liefdevol gedrag.

Stap 4 Kijk in de spiegel

Wat zien anderen in jullie relatie? Wat je denkt dat niemand ziet, is vaak overduidelijk zichtbaar. Eerlijke feedback van mensen die geen partij zijn in jullie relatie, helpen om gedrag te herkennen dat verbetering kan gebruiken.

Stap 5 Leer te spreken

Praten is een kunst. Zeker als je al een tijdje niet meer on speaking terms bent. Ontdek hoe je op een respectvolle en duidelijke manier met elkaar kunt spreken, ook als je het niet eens bent.  

Stap 6 Benoem je wensen

Achter elk verwijt zit een wens. Een verlangen dat je partner iets anders doet of zegt. Ga je die wensen uitspreken, dan verlaat je langzaam maar zeker de loopgraven waarin je elkaar met woorden bestookt.

Stap 7 Neem je verantwoordelijkheid

Natuurlijk is je partner de grootste schuldige aan jullie problemen. Maar waar ben jij verantwoordelijk voor? Wat kan jij doen of met welke gedachtes moet jij afrekenen om de situatie te verbeteren?

Stap 8 Evalueer en stel doelen

Werken aan je relatie is een continu proces. Evalueren en doelen stellen is daarin cruciaal. Je kijkt terug op wat er goed ging en waar je nog mee aan de slag moet. En hoe je dat wilt gaan bereiken.